web

Nederlanders dramatisch slecht met internet

Nederlanders falen op internet
Onlangs werd ‘Google Zeitgeist 2010‘ gepubliceerd, het eindejaarsrapport van de zoekgigant. Inclusief – heel belangrijk – een alleszeggend lijstje van de 10 meest populaire zoektermen in Nederland. Gelukkig werd ik enkele dagen later door dit artikeltje gewezen op een onderzoek van Alexander van Deursen. Hij bevestigt daarmee mijn vermoeden: Nederlanders snappen internet niet.

Droevig

Laten we voor het gemak die top 10 van meest populaire zoektermen er nog eens bij pakken:

 • 1. Hyves
 • 2. YouTube
 • 3. Google
 • 4. Marktplaats
 • 5. Facebook
 • 6. Hotmail
 • 7. Tv
 • 8. You
 • 9. Weer
 • 10. ING

Waarschijnlijk heb je het al honderd keer voorbij zien komen: vrijwel iedere site of blog heeft er iets over geschreven. Waarom ging er dan vrijwel niemand inhoudelijk op in? Medelijden of leedvermaak, bij het zien van zo’n lijstje springen de tranen toch in je ogen? Ik kan hieruit ook zonder onderzoek wel concluderen hoe droevig het is gesteld met de internet-skills van dit land…

Het probleem

Voor wie niet helemaal door heeft waar ik op doel, een korte uitleg. Deze 10 zoektermen zijn ongeveer gelijk aan de meestbezochte websites in ons land. In plaats van de adresbalk te gebruiken, tikt de meerderheid dus de titel of url van een website in een zoekvenster van Google. Vervolgens klikken ze vanuit de resultaten door naar de betreffende website. Dit lijstje laat dus vooral zien dat veel mensen een (meestal) onnodige tussenstap gebruikt om naar een site te navigeren. Kost meer tijd en is daarnaast een goede indicatie van de kennis die men bezit met betrekking tot de ‘werking’ van het internet of de browser.

Voor ons misschien volkomen logisch, een browser. Voor het overgrote merendeel blijkbaar nog lang niet – hoe verklaar je anders dat ‘Google’ de op 2 na meestgebruikte zoekopdracht is bij Google zelf?

Praktijkvoorbeeld

Ook Man Bijt Hond besteedde aandacht aan het onderzoek. Als geen ander weten zij over te brengen hoe deze problematiek er in de praktijk uitziet:

Get Microsoft Silverlight
Of bekijk de flash versie.

Onderzoek

Ik ben het onderzoek (PDF-alert) van Van Deursen nog aan het lezen maar uiteraard heeft hij gelijk. Als lezer van dit artikel zul je je minder aangesproken voelen, de meesten hier zijn doorgewinterde gebruikers van de interwebs. Helaas blijkt het gros van de internettende Nederlanders dus niet fatsoenlijk om te kunnen gaan met browsers en zoekmachines.

Internet anders?

Inmiddels hebben we lang genoeg kunnen oefenen met browsers. De opzet van browsers is al 16 jaar nagenoeg ongewijzigd gebleven. Die browser op je iPad werkt al stukken intu├»tiever dan Netscape ooit heeft gedaan maar het concept is nauwelijks anders. Vergeet ‘Web zoveel-punt-nul’. Ik weet niet waar het precies naartoe moet, maar is het niet gewoon tijd dat we gaan zoeken naar een andere manier om te ‘internetten’?

-update- 18/12/10 19:00u extra uitleg toegevoegd

2 thoughts on “Nederlanders dramatisch slecht met internet

 1. Heeft dit niet te maken met het gebtuik van Chrome, waar je zoekt met de adresbalk? Ik “zoek” ook naar Google met Chorme, omdat ik te lui ben om .nl te typen. Ik wil dan die linkjes in beeld krijgen waarmee ik naar Calender en Docs enzo kan gaan.

Comments are closed.