privacysocial mediaweb

Please Rob Me: Foursquare voor inbrekers

Please Rob Me

Please Rob Me

Het kon niet uitblijven: een site waarop precies te zien is wie er niet thuis zijn. Please Rob Me geeft een realtime overzicht van publieke statusupdates die mensen via location based social networks naar Twitter sturen. De site is een idee van het Nederlandse ideeënbureau FortheHACK.

Location based social networking

Met de komst van diensten als Brightkite, Foursquare,  Gowalla, Pegshot, MyTown en Yelp is het heel eenvoudig om te zien waar je vrienden uithangen. Door het toevoegen van competitieve elementen proberen de ontwikkelaars van deze diensten er een spelletje van te maken. Zo veel mogelijk ‘inchecken’ om punten en ‘badges’ te verdienen, ranglijsten te domineren of virtuele cadeautjes achter te laten. Leuke combinatie van contacten onderhouden op internet en ‘in het echt’.

Niet thuis

Zo handig als jij het vindt te kunnen zien waar je vrienden zijn, zo handig vinden je vrienden het om te zien waar jij rondhangt. Inchecken dus. En waar doe je dat? Waarschijnlijk op locaties waar je door je vrienden gezien of gevonden wilt worden. Voor de meeste netwerkende internetgebruikers valt de eigen huiskamer daar echter niet onder. En dat is precies waar Please Rob Me op inspeelt.

Twitter

De meeste location based social networks zijn redelijk fatsoenlijk opgezet. Het is natuurlijk niet direct de bedoeling dat iedereen de hele tijd kan zien waar je bent, je wilt dat enkel je vrienden dat zien. Daarom moet je ook bij deze netwerkdiensten weer wederzijdse ‘vriendschappen’ sluiten met alle mensen die je er kent vóór je elkaars updates te zien krijgt. Tot hier allemaal redelijk te overzien dus.
location based social networks

Veel sociale netwerken liften echter graag mee op het enorme succes van Twitter. Dat is namelijk ontzettend hip, wat je terugziet in de hoeveelheid sociale netwerken waar het tegenwoordig mogelijk is een Twitteraccount aan te koppelen. Kijk maar naar Hyves, Facebook en LinkedIn bijvoorbeeld. Vaak komt die koppeling neer op het ‘pushen’ van updates over en weer; updates aan de ene kant (sociale netwerksite) worden ook geplaatst op Twitter en andersom.

Het gevaar van ‘online oversharing’

Een aantal van de location based sociale netwerken die hierboven genoemd worden bieden óók koppelingen met Twitter. Met andere woorden, ze bieden je de mogelijkheid alle ‘checkins’ integraal door te sturen naar Twitter. Een optie die – an sich – helemaal niet verkeerd is. Er zijn best scenario’s te verzinnen waarbij het leuk of nuttig is een locatie toe te voegen aan een tweet. Er kleven echter ook nadelen aan. Mensen vergeten soms dat alle informatie op Twitter nogal openbaar is. Google indexeert alle tweets van  accounts zonder ‘slotje’ realtime. Iedere willekeurige internetgebruiker – wereldwijd –  kan zien dat jij niet thuis bent.

Twitter mag dan een soort vrolijk, blij en utopisch medium lijken waarin iedereen eerlijk en open naar elkaar is, het is nog steeds gebonden aan het grote boze internet. Niet iedereen daar heeft goede bedoelingen. Houdt rekening met welke informatie je prijsgeeft.

3 thoughts on “Please Rob Me: Foursquare voor inbrekers

  1. Ben het eens met wat je in in dit stukje zegt. Maar op twitter weten alleen mensen die wel eens bij mij thuis zijn geweest, waar ik woon. Sommige mensen hebben hun eigen huis ook toegevoegd aan 4sq, maar dat vind ik dus link (en dom).
    Daarnaast hoeft het niet te betekenen dat als een 4sq gebruiker niet thuis is, dat er dan meteen niemand meer thuis is. Genoeg niet-twitteraars nog onder ons.
    Dus meer dan een potentieel gevaar is het denk ik niet.

  2. Goed punt, enkel op basis van een 4sq checkin kun je niet zeker weten of ergens niemand thuis is.

    Mensen lijken soms geen benul te hebben van de hoeveelheid persoonlijke gegevens die ze (wellicht onbewust) achterlaten. Ik zou dat bewustzijn graag groter zien worden en denk dat een site als pleaserobme.com daar best aan bijdraagt.

    Die eigen adressen heb ik overigens ook nooit begrepen.

Comments are closed.